Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΕΓΓΡΑΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

(μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και στοιχειοθετούντες δικαίωμα μετεγγραφής σε σχέση με τον αδελφό ή αδελφή τους στην περιφέρεια ).
http://metegrafes.minedu.gov.gr
 http://www.minedu.gov.gr
1.    Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων (παρ.1 εδ.α άρθρου 1 ν. 3282/2004).
Ως πολύτεκνοι θεωρούνται όσοι πληρούν μια εκ των προϋποθέσεων του άρθρου πρώτου του ν. 1910/44 (Ά 229), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν.3454/06 (Ά 75).
2.    Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας (παρ.1 εδ.α άρθρου 1 ν. 3282/2004).
3.    Τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας  που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990, ΦΕΚ 120 Α΄ ( άρθρο 1παρ. 1 περ. β του ν.3282/2004.
4.    Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων Ευρώ (υ.α. Φ5/120703/Β3). Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δε λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής (παρ.1 εδ. γ άρθρου 1 ν.3282/2004-Ά 208 και παρ. 2 άρθρου 12 ν. 3577/2007-Ά 130).
5.    Φοιτητές ή σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στα ΤΕΦΑΑ ή σε άλλη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ πέτυχαν μια από τις εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις, που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α' 121), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 στοιχείο 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008 (Ά 210) (παρ. 1 εδ. δ του άρθρου 1
του ν.3282/2004-Ά 208).
6.     Φοιτητές ή σπουδαστές με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, οι οποίοι επιθυμούν τη μετεγγραφή τους σε τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. που δεν ανήκουν στα Τμήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης,  όπως τα τμήματα αυτά ομαδοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου  1Α του άρθρου 1 του  ν. 3282/2004, η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του ν. 3879/2010  και
7.     Αδέλφια που φοιτούν σε τμήματα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους και που επιθυμούν τη μετεγγραφή τους κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος σε αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. του ιδίου νομού, τα οποία δεν ανήκουν στα τμήματα  του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως τα τμήματα αυτά ομαδοποιούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω (άρθρο 1 παρ. 3 του ν. 3282/2004, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 παρ. 3 του ν. 3879/2010).

Οι δικαιούχοι μετεγγραφής των ανωτέρω κατηγοριών μετεγγράφονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό και πέραν του συνολικού ποσοστού των κάθε φύσεως μετεγγραφών και κατατάξεων που προβλέπεται στις παραγράφους 5(β), 2(β) και 3 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004 (ΦΕΚ Α' 208), όπως αντικαταστάθηκαν οι δύο τελευταίες από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 25 του ν3879/2010(Α163) αντίστοιχα.
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για μετεγγραφή έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους. Εάν ο λόγος μετεγγραφής των κατηγοριών 3, 4, 5, 6 και 7 ανακύψει μεταγενέστερα, τότε οι αιτήσεις υποβάλλονται στις Γραμματείες των Τμημάτων υποδοχής.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1) Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, οι φοιτητές ή σπουδαστές που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες  κατηγορίες  θα συνδέονται σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα όπου και θα πιστοποιείται η ταυτότητά τους. Περαιτέρω θα επιλέγουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν, θα καταχωρούν τα στοιχεία της μόνιμης κατοικίας των ιδίων ή των γονέων τους, καθώς και το Τμήμα φοίτησης του Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. που φοιτά ή σπουδάζει ο αδελφός ή αδελφή τους, εφόσον ανήκουν  στις κατηγορίες 1,2,3,4,5,6 και 7. Στο επόμενο στάδιο, οι φοιτητές ή σπουδαστές οφείλουν να επιλέξουν, ανάμεσα στους Νομούς όπου ευρίσκονται τα αντίστοιχα Τμήματα με το Τμήμα προέλευσης, εκείνον που είναι πλησιέστερος στον τόπο μόνιμης κατοικίας που δήλωσαν ή στην πόλη που φοιτά ή σπουδάζει ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή, εάν ανήκουν στις κατηγορίες 1,2,3,4,5 και 6 ενώ εάν ανήκουν στην κατηγορία 7 τα αδέλφια οφείλουν να επιλέξουν τον ίδιο Νομό. Σε καμία περίπτωση ο επιλεγείς Νομός δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με αυτόν του Τμήματος προέλευσης. Εάν τα αντίστοιχα Τμήματα είναι περισσότερα του ενός σε ένα Νομό οι φοιτητές ή σπουδαστές θα ιεραρχούν τα προτεινόμενα Τμήματα ανάλογα με την προτίμηση μετεγγραφής τους σε αυτά και θα κατανέμονται στα αντίστοιχα Τμήματα σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρ. 1Α του άρθρου 1 του ν. 3282/2004-Ά 208, όπως προστέθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 25 του ν3879/2010(Α163), διαδικασία.
2) Με την οριστικοποίηση της αίτησης οι φοιτητές ή σπουδαστές θα ενημερώνονται από το σύστημα για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν στις Γραμματείες των Τμημάτων υποδοχής καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικού εγγράφου.
3) Εντός επτά ημερών από την λήξη της ημερομηνίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικής αιτήσεως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, θα ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού εγγράφου για το Τμήμα υποδοχής που μετεγγράφονται. Ο φοιτητής ή σπουδαστής μετεγγράφεται αυτόματα από την τελευταία ενημέρωση του στο Τμήμα υποδοχής, υπό την διαλυτική αίρεση της έγκρισης της μετεγγραφής από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής και τον έλεγχο νομιμότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.. Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. κρίνουν ότι η μετεγγραφή δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει και ο μετεγγραφόμενος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής και επανεγγράφεται στα μητρώα του Τμήματος προέλευσης. Κατά της αναπεμπτικής απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, για τον έλεγχο της νομιμότητας της. Ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μπορεί επίσης, αυτεπαγγέλτως, εντός ενός (1) έτους, να ελέγξει τη νομιμότητα της πράξης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω ελέγχους, ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ακυρώνει την πράξη του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. και αναπέμπει την υπόθεση στο οικείο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι..
4) Η ηλεκτρονική αίτηση των φοιτητών ή σπουδαστών επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν.1599/1986 (Ά 75).

ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
 Οι φοιτητές ή σπουδαστές που ζητούν τη μετεγγραφή τους υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου από την υποβολή του,
β) βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης,
γ) ατομικό δελτίο επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις,
δ) πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται σε εξάμηνο μεταγενέστερο του πρώτου,
ε) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός οργανισμού κοινής ωφελείας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας του αιτούντος ή του προσώπου σε σχέση με το οποίο στοιχειοθετείται το δικαίωμα μετεγγραφής,
στ)  βεβαίωση του τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής, εφόσον στοιχειοθετείται δικαίωμα μετεγγραφής σε σχέση με τον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. και
ζ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986  για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, στην οποία βεβαιώνεται ο τόπος κατοικίας του αιτούντος ή του προσώπου σε σχέση με το οποίο στοιχειοθετείται το δικαίωμα μετεγγραφής και γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: http://www.elemedu.upatras.gr/?section=1212&itemid433=1879

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου